Paasgroeten voor gevangen

Paasgroeten voor gevangenen

“Wat betekent de paasboodschap voor jou?” Een gevangenispredikant vroeg het aan een van zijn gemeenteleden, een man die een lange straf uitzit. Weken later kwam er een brief met een tekening: een man die de houding heeft aangenomen van een kruis, maar met de vingers omhoog, wankelend op een gebroken ei - symbool voor Pasen - maar dan weer rustend op een rots. Op een van de Paasgroetenkaarten ziet u deze tekening met op de achterkant de tekst: “De boodschap van Pasen, de opstanding van Christus, vertelt ons allen dat weer opstaan en verder gaan - al is dat in wankel evenwicht - toch mogelijk is.” De predikant is ervan overtuigd dat gedetineerden in de tekening meteen een teken van hoop zien.

De andere kaart gaat over water, vaak bedreigend, maar met Pasen wordt ons getoond, dat er altijd een doorwaadbare plaats is. Het is alsof God tegen ons zegt: “Kom maar met mij mee naar de overkant.”

Vanuit heel de Protestantse Kerk in Nederland sturen gemeenteleden ook dit jaar weer een Paasgroet aan gevangenen in binnen- en buitenland en aan mensen en organisaties, die vaak onder moeilijke omstandigheden zich inzetten voor een betere wereld, voor mensenrechten voor iedereen.

Ook wij doen daaraan mee. Op zondag 3 april en zondag 10 april kunt u na de dienst deze kaarten kopen. Het is fijn als u daar ook wat persoonlijks op kunt zetten, een tekst of een bemoedigend woord. Een kaart krijgen doet gedetineerden goed, zeker als iemand ook nog de moeite heeft genomen om er zelf iets bij te schrijven. Toch lijkt het voor u als afzender een wat onpersoonlijke zaak, omdat u niet weer aan wie u de kaart stuurt. Maar namen noemen kan niet in verband met de privacy. Zowel justitiepastores als Stichting Epafras benadrukken, dat uw groet zeer wordt gewaardeerd en de mensen goed doet. Ook de mensen en organisaties, die zich inzetten voor mensenrechten wereldwijd, voelen zich altijd gesteund door kaarten en brieven. Het is vaak werk van lange adem en het is moeilijk werk, als je voortdurend bedreigd wordt. Maar het doet goed als mensen je door een kaart een hart onder de riem steken.

Wilt u meer weten over deze mensen en organisaties die u een kaart kunt sturen, kijk dan op www.kerkinactie.nl/paasgroetenactie onder: Hoe verzenden wij de Paasgroetenkaarten?

Wim Heitman

                                                                                                             < naar laatste nieuws